6 smarta tricks för att lära sig något språk med ett upptaget schema

Vill du prata ett annat språk?

Har du problem med att hitta tiden att lära dig?

Vad händer om jag berättade att med lite kreativitet och planering framåt kan du arbeta språkinlärning till ett upptaget schema?

Det är språkligt lärande är inte bara för studenter, pensionärer och de självständigt rika!

Samtidigt som du blir bekväm i ett helt nytt språk tar en betydande tid investering, det är definitivt genomförbart.

Tricket är att väva så mycket av ditt språkinlärning som möjligt till vardagliga dagliga aktiviteter som du utför regelbundet. Detta ger dig möjlighet att träna utan att behöva hitta en längre period av oavbruten tid för att ägna sig åt språkstudier.

Det här tillvägagångssättet minskar inte bara den mängd dedikerad språkinlärningstid du behöver, men har också den extra fördelen att du gör många av livets blidare vardagliga stunder till intressanta och produktiva steg på din språkinlärningsresa.

Så här är sex tricks för att lära sig något språk på ett upptagen schema – eller om du vill titta på det från andra sidan myntet, sex tricks för att spice upp en daglig rutin med lite språkinlärning!

1. Somna till språklärning

Du har nog hört att det är en bra idé att arbeta på ditt nya språk precis före sängen, så din hjärna fortsätter att bearbeta det du har lärt dig under natten och du vaknar lite flytande än du var innan du gick och sov. Men har du någonsin försökt göra lite språkinlärning omedelbart efter att ha vaknat?

Ja, jag inser att det vid första anblicken verkar som en helt hemsk idé. Om du är något som jag, är din sinnesstämning omedelbart efter att ha vaknat så att borstning av tänderna är mildt utmanande. Att förbereda en anständig kopp kaffe gör full användning av dina mentala förmågor och att lära sig ett nytt språk är helt otrolig.

Men överväga att du kan börja din dag med lite språkinlärning utan att ens behöva gå ur sängen – det börjar bli bättre, eller hur? Om du har en väckarklocka eller, mer sannolikt, en smartphone som låter dig använda egna ringsignaler, skapar du bara några röstanteckningar som involverar nya vokabord, grammatiska strukturer eller vad som helst du vill “studera” medan du går i sängen och undrar hur det kan vara morgon igen redan.

Genom att använda dessa noteringar som alarmljud, kommer du att ha din hjärna avfyrade för språkinlärning direkt från dagsbrott. Detta flyttar en liten bit av din språkkurs i det gapet mellan det larm du får och tiden du går. Den bästa delen av den här tekniken är att ju fler gånger du träffar snooze, desto mer lär du dig!

Det finns flera smartphone-appar som låter dig ställa in röstmeddelanden som anpassade larm. Till exempel tillåter Wake Up Babe iPhone-appen dig att “vakna upp till de sexiga ljuden av din pojkvän eller flickväns röst, medan en romantisk sång spelar i bakgrunden”, eller, för våra ändamål, vakna upp till det sexiga ljudet av nya främmande språk vokab ord medan en romantisk sång spelar i bakgrunden.

Mitt röstlarm är en annan iPhone-app som låter dig spela in våra egna larmljud. Över i Android-land kommer appar som inspelningsväckarklocka och röstlarm att göra tricket.

Om du är en iPhone-användare och inte känner för att hämta några nya appar kan du också bara skapa röstanteckningar och lägga till dem som larm med hjälp av iTunes. Att göra dessa i satser är ett bra sätt att undvika att synkronisera via iTunes varje dag. Eller om du vill ta ditt inlärnings-snoozing-spel i hak, kan du köpa den här väckarklockan som låter dig lägga till egna ljud. Det har bonusfunktionen att faktiskt kunna springa ur nattduksbordet och rulla runt golvet när det går ut (även om personligen tanken att min väckarklocka spontant kan komma till liv och börja röra sig efter eget gottfinnande är tillräckligt för att hindra mig från att somna på natten).

Även om du är som jag och känner lite lust att göra något annat än gnugg kaffe de flesta morgnar, ge denna teknik ett skott. Du kan bli förvånad över att du faktiskt kan få lite språkinlärning gjort även när du trycker på snooze-knappen som ditt liv beror på det. Åtminstone får du lite talande övning när du bara spelar in röstmemonerna!

2. Länka språkinlärning till vardagliga uppgifter

Den genomsnittliga personen dricker ungefär en halv liter vatten om dagen. Om du tänker på det, är en halv gallon mycket vatten, och att dricka mycket vatten om dagen är ett viktigt engagemang. Det skulle ta en hel del tid att dricka en halv gallon vatten i ett sittande!

Men du hör aldrig någon säger “Åh, jag skulle vilja dricka en halv liter vatten om dagen, men jag är bara för upptagen!” Eller “Min schema är packad – jag tror att jag kommer att behöva hoppa över min halv liter vatten idag “eller” jag vill verkligen dricka en halv liter vatten om dagen, men jag antar att jag måste vänta tills jag går i pension. “Det ett geniala tricket som används av miljarder människor som lyckas passa med att dricka en halv gallon vatten om dagen i sina upptagna scheman, det är givetvis att de tar många mindre hjälpmedel av vatten med jämna mellanrum under hela dagen.

Så om du vill passa en halv liter språkinlärning i din dagliga rutin, varför inte använda samma tillvägagångssätt? Jobbar du med tandvård? Rabbla allt du ser på jobbet. Ett enkelt sätt att göra detta är att länka ditt språkinlärning till de små uppgifter du utför tiotals gånger under en dag. Låt dig till exempel lova att du lär dig ett nytt ordord varje gång du tar en drink med vatten.

Din törst kommer då att fungera som en periodisk påminnelse, inte bara för att få en drink av vatten, utan för att hålla dig överens med ditt språkinlärning. Plus, du kommer att göra en del av ditt språkinlärning i frekventa små sips istället för att försöka hitta tid i ditt upptagna schema för att smyga allt ner samtidigt. (Denna språkinlärningsstrategi kan också dubbla som ett pedagogiskt drickningsspel, men inte en som jag skulle rekommendera.)

Genom att binda dina språkkunskaper till repetitiva vardagliga uppgifter kommer du att göra vanliga dagliga sysslor till kraftfulla språkinlärningsverktyg och komma i din halv gallon av språkstudier innan du ens vet det. Kraften i denna teknik är endast begränsad av din fantasi och repetitiviteten i din dagliga rutin!

Här är en plats där du är beroende av att kontrollera din smartphone, faktiskt kan fungera till din fördel. Om du förbinder dig att säga att du lär dig ett nytt ord och använder det i en mening varje gång du tittar på din mobiltelefon kommer du att bli förvånad över dina framsteg (eller, värst fall, börjar du tänka två gånger innan du når till se om du har några nya textmeddelanden).

3. Använd Flashcards Without Borders

Om du är en flashcard slags person, vet du förmodligen redan att flashcards är bra sätt att integrera språkinlärning i ditt vardag. De är bärbara, praktiska och extremt kraftfulla. (Och om du inte är en flashcard slags person, borde du tänka på att bli en.)

Men om du försöker lära dig ett språk på ett upptaget schema, är det inte bara tillräckligt med flashcards ibland. Ibland behöver du en påminnelse även för att titta på dina flashcards i första hand.

Och det här är en plats där man går på grundskolan och gör några faktiska pappersflikkort kan hjälpa till. När du har skrivit upp dina flashcards distribuerar du dem på olika ställen där du är skyldig att köra in i dem när du handlar om din dagliga verksamhet. Sätt ett par i ditt kök för att hitta när du vaknar på morgonen, lämna några i din bil, lägg lite på skrivbordet på kontoret och så vidare.

Då du går igenom din dag får du regelbundna chanser att granska några vokabord åt gången (eller vad du än bestämmer dig för att sätta på flashkorten) utan att behöva göra några ansträngningar för att schemalägga din språkinlärning. När du äntligen lägger dig ner för att gå och lägg dig i slutet av din dag blir du förvånad över hur mycket du har lärt dig med så liten ansträngning. Och du kan vara lika förvånad över att hitta några mer glömda flashcards som lurar under din kudde, så du kan få lite översyn i sista minuten innan du glider ut i drömland.

4. Berätta världen om dig

För en språkinlärningsstrategi som du kan använda bokstavligen var som helst, prova att öva ditt nya språk genom att hålla en löpande berättelse om världen runt dig. Förutom att du får en chans att granska alla ord och grammatiska strukturer du vet, och bygga flythet genom att hålla en löpande monolog, är denna teknik oändligt anpassningsbar.

Gå ner för gatan? Försök berätta om saker som händer runt dig.

Vänta i kö? Prata om de andra personerna du ser och till och med göra historier om dem (med din inre röst – inte högt, förstås!).

Fastnat i ett tråkigt möte? Kanske beskriva vad mötet handlar om och försök att översätta några av vad som sägs.

Förutom att vara ett användbart verktyg för att hjälpa dig att lära dig något språk på ett upptagen schema, berättar världen om dig ett bra sätt att träna på dina fötter på ett nytt språk. Att svara på saker som händer runt dig hjälper dig att bli bättre på att dra på ditt nya språk på flugan, och ha alla nya ord och grammatiska strukturer du lär dig redo för dina fingertoppar.

5. Skriv medan du tänker

Ett av de bästa tripplarna för att lära sig något språk på ett upptagen schema är att starta en anteckningsbok för språkinlärning och göra det till din bester Freund. Om du redan håller en ordförrådsbok, desto bättre kan du bara blockera en sektion som du kan använda för att börja bygga din skriftliga flyt medan du är på språng.

Beroende på dina personliga preferenser finns det några sätt att göra detta. Om du är den praktiska typen kan du integrera din språkutövning i vardagliga organisatoriska uppgifter genom att använda din anteckningsbok för språkinlärning huvudsakligen för att göra listor och noter-till-själv. Om du är mer introspektiv kan du börja hålla en dagbok på ditt nya språk, skriva ner dina erfarenheter och tankar när du har en chans. Om du känner dig kreativ kan du även försöka behålla en anteckningsbok av berättelser och dikter. Eller, om du gillar variation, kan du gå till en blandning av alla tre!

Att skriva på språng är i grunden den skriftliga motsvarigheten att berätta om världen runt dig. Det är en mycket anpassningsbar teknik som är perfekt för flytbyggande. Om du använder dessa strategier för att integrera skriv- och talepraxis i din dagliga rutin, plus de andra strategierna ovan, har du redan flyttat en stor del av din språkstudie till de små tomma utrymmena som återkommer i vardagen.

I slutändan kommer du inte att kunna bli av med dedikerad språktidsstudie helt och hållet. Att återvända till näringsmässiga analogi: Även om du dricker din halv gallon vatten i små sippor under dagen, vill du ändå äta middag på natten (det är inte bara praktiskt att äta din middag i periodiska bett över en spänning om 12 timmar).

Men tricket är att se till att du inte behöver äta din middag och dricka en halv liter vatten samtidigt. Använd dessa tekniker för att integrera en stor del av din tal- / skriv- och vokaboefening i din dagliga rutin, och lämna bara de väsentliga förutsättningarna för din dedikerade språkinlärningstid.

Och innan du vet det, “Jag önskar att jag kunde lära mig ett språk, men jag har bara inte tid” kommer att bli “Jag trodde inte att jag hade tid att lära mig ett språk, men jag lärde mig en ändå eftersom jag är en chef!”